A popping

Az 1960-as/1970-es évektől indult Kaliforniából, Frensoból,

az egyik alapmozdulat neve is ez: „fresno”.

A popping táncosok a popperek.

A popping fő ismertető jele, hogy izmait feszíti meg a táncos, majd elernyeszti a zene nagyobb ütemeire (beat-ekre), ezt nevezzük  pop technikának. Poppolni nemcsak az egész testet használva, hanem csupán egy-egy testrész bevetésével is lehet, mint pl. a kéz, láb, mellkas vagy a nyak.

Ez viszonylag korán elsajátítható. A többi mozdulat több gyakorlást igényel, mert pontos mozdulatokkal lesz igazán látványos.


Ha valamelyik tánc gyakorlásához nagyon fontos a tükör, akkor ez az. Kifejlett testtudat szükséges hozzá, mivel sokszor különböző irányba kell mozgatnunk, fordítanunk a testrészeinket ugyanabban az időben, vagy pont mereven tartani az egész testet egy pózban amikor pl. csak a kar mozdul. Ezt izolációnak nevezik.


Poppingot legtöbbször 1-1 elleni improvizációs táncpárbajokon, ún. freestyle battle-kon láthatunk, ahol a táncosokat a közönség törökülésben vagy állva fogja közre, de manapság már több koreográfiába is becsempészik a nézők nagy örömére.


A poppingból több, újabb stílus is kifejlődött, mint pl. a waving (kéz- és test hullámok), tutting (a tetrisz játék építőkockáit imitáló ujjmozdulatokkal, kartartásokkal).

A stílusnak rengeteg rajongója, és sok-sok magas szinten űző elhivatottja van. Talán a legrégebbi csapatok egyike az Afrika Bambaataa, napjaink ismert fiatal táncosai pedig pl. Dytto és Fik Shun.


Alapmozdulatok:

Fresno figura
A fresno a popping alapmozdulata, a csípőnket elbillentjük az egyik oldalra kétszer, és ugyanazt a kezünket lazán előre emeljük legfeljebb vállmagasságba ugyancsak kétszer. Ezt megismételjük a másik irányba is, úgy, hogy a felsőtest előre néz. A karemelést akár sarokirányba is végezhetjük.


Kéz pop

Minden fő ütemre valamelyik irányba emeljük a kart és a tricepszet feszítjük be egy pillanatra, majd elernyesztjük.


Járás (Walk)

A járás a mindennapjaink része, de a ’poppingos járás’ nem akármilyen. Igazából a táncos egyéniségétől függ, hogy hogyan adja elő, lehet robotjáráshoz hasonló, lehet gumilábas, vagy ezek kombinációja.

Iránya lehet előre, oldalra, hátra, szabadon variálható.


Siklás (Slide)

Ha hátrasiklás, akkor mindenkinek Michael Jackson jut eszébe. Ki ne ismerné a leghíresebb mozdulatát a moonwalk-ot? A poppingban a Jackós hátrasikláson kívül még végezhetjük ugyanazt helyben, előre haladva, oldalazhatunk, sőt, még foroghatunk is vele.


Hullámok (Wave)
Itt a variációk száma végtelen. Hullámozhat az egész test, csak a láb, csak a kar, de speciális esetek is vannak, mint pl. a hernyómozgás.A táncos hason fekve kezdi a mozdulatot, (tenyér váll mellett a talajon) a karok kinyújtásával megemeli a mellkasát, majd visszateszi a talajra, de közben a csípője emelkedik, majd ennek visszaindításakor a lábat dobja a magasba, tulajdonképpen testhullámot végez hason fekve. Közben hátrafelé halad. Nagyon látványos. A helyes kivitelezését sok gyakorlás előz meg és erős fizikum szükséges hozzá.


Valamint ha ezeket a mozdulatokat egymás mögé sorakoztatjuk nagyon látványos és érdekes mozdulatsor alakul ki, ami szórakoztató a nézőjének és az előadójának egyaránt.


A testünkre való odafigyeléssel és a megfelelő zene kiválasztással hamar ráérezhetünk a stílus fortélyaira, akkor meg már abba sem akarjuk hagyni.


Ezeket is és még sok mást az elkövetkező táncórákon megtanítom Neked. folyt.köv.

Videó forrás: youtube.com

Tetszett a bejegyzés? Szólj hozzá! (e-mail cím nem kötelező)

Az oldal teljes tartama szerzői jogvédelem alatt áll,

a tartalmak elektronikus vagy nyomtatott formában való utánközlése csak a szerző engedélyével lehetséges.