A waacking

A waacking az 1970-es évek disco korszakából ered de fénykorát az elmúlt pár évben érte el.

Nevét az angol whack szóból képezték, amely ütögetést, csapkodás jelent.


Nőies, kacér mozdulatokból áll, ebből kifolyólag főleg nők táncolják, bár már napjainkban sok férfi is előszeretettel táncol waacking stílusban, sokszor nőket megszégyenítő módon.


Mindig gyors, ütemes zenére táncolják.

Főszerepben a karok vannak, ennek csavarása, vállhoz emelése, fej mögött és előtt történő „csapkodás” és ezek végtelen számú variációja, kombinációja a stílus fő ismertető jelei.A karok mozgás közben lehetnek párhuzamosak, vagyis mindkét kar ugyanazt a mozgást végzi persze tükörképként egymásnak, vagy lehet egy-egy ütemmel lemaradva.


Sokszor az egyik kar egy pózban áll, és csak a másik mozog.De a leglátványosabb az, amikor a két kar teljesen más ritmusban és irányba tekerjük.

 

A váll is kiveszi a részét rendesen a munkából, ugyanis a karok sokszor teljesen kicsavarodnak, hátra a test mögé, és ilyenkor a váll elfordításával nemcsak könnyebb a mozdulatot végrehajtani, hanem sokkal kecsesebb is lesz a látvány.
Lábmunka is van, de nem számottevő, inkább kiállások, csípőkitolás, hirtelen guggolás az ami a stílust jellemzi. Főleg szóló, improvizatív tánc, de manapság egyre elterjedtebbek a kifejezetten waackingra orientálódott csapatok, akik előre begyakorolt koreográfiával lépnek a közönség elé.


Nekem ők a kedvenceim:

Videó forrás: youtube.com

Tetszett a bejegyzés? Szólj hozzá! (e-mail cím nem kötelező)

Az oldal teljes tartama szerzői jogvédelem alatt áll,

a tartalmak elektronikus vagy nyomtatott formában való utánközlése csak a szerző engedélyével lehetséges.